enplansvilla i vinkel

Välj rätt husmodell

Vi hjälper dig att komma under fund med vilken husmodell som passar dig bäst!

Så väljer du rätt husmodell

Att välja husmodell kan för många vara en svår och långdragen process, samtidigt som det kan se helt annorlunda ut för någon annan. Oavsett hur din situation ser ut så är det viktigt att du tänkt igenom ditt beslut noga och att du skapat dig en bild av hur det går till att bygga hus. Här nedan beskriver vi vad du bör tänka på vid val av husmodell:

  • Ekonomiska förutsättningar
  • Tomtens förutsättningar
  • Husstil
  • Livssituation
  • Anpassa efter dina behov

Kontakta oss

Bojan Vasic Mantorp Hus

Bojan Vasic

Projektledare / Säljare

Husmodell Stockholm rum som kontor

Ekonomiska förutsättningar

Många påstår att den största och viktigaste investeringen man kan göra i livet är ett husköp och extra mycket när det kommer till ett nybygge. Därför anser vi att det krävs en noggrann och tydlig planering innan man bestämmer sig för vilken husmodell som passar bäst. Vissa vill lägga mycket pengar för att bygga sitt drömhus medan andra har en mer begränsad budget och behöver göra kostnadseffektiva val. 

Några saker att tänka på när det gäller val av husmodell: Hur stort lån har du tänkt att ta, givet olika räntor och låneupplägg? Hur mycket kan du lägga in som kontantinsats? Att också skaffa sig en uppfattning om vad huset kan kosta är det som kommer påverka valet av husmodell mest. Vilka tillval har jag råd med?

Kontakta oss så hjälper vi dig med planeringen av ditt framtida husbygge!

Tomtens förutsättningar

Det första man bör tänka på när man ska välja rätt husmodell är tomtens faktiska förutsättningar och eventuella begränsningar som kan finnas. Några viktiga saker att tänka på är:

Topografin

Tomtens storlek och eventuell vegetation är två saker som har en stor påverkan på valet av husmodell. Ska du bygga på en tomt i naturen finns det oftast mindre saker att ha i åtanke jämfört med om huset ska byggas i ett stadsplanerat villaområde. Det gäller också att du har klart för dig vilket typ av markarbete som krävs och om det eventuellt kan påverka valet av husmodell.

Väderstreck

Föredrar du en familjemiddag i den inglasade altanen med kvällssol eller morgonkaffen på uteplatsen i den tidiga morgonsolen? Tomtens väderstreck och solens gång blir därför viktigt att tänka på innan bygget. Med rätt placering och husmodell kan man hitta bra lösningar för att ta vara på soltimmarna.

Regelverk

Oavsett tomt finns det olika regelverk man måste förhålla sig till vid ett husbygge. Det kan finnas särskilda krav för husets placering, bygghöjd eller maximala storlek bland annat. Eftersom varje tomt är unik så krävs det att du i ett tidigt skede tar reda på exakt vad som gäller för just din tomt och dess detaljplan.

Sälja tomt i bostadsområde
modernt 2-planshus med pulpettak

Husstil

Något att ha i åtanke vid val av husmodell är den generella stilen på huset. Vi på Mantorp Hus har valt att dela in våra hus i klassisk och modern stil där varje husarkitektur utstrålar sin egen unika touch, både in- och utvändigt. Har man en ide om vilken typ av husstil som matchar sina preferenser så underlättar när man ska välja ut den exakta husmodellen.

Viktigt att tänka på när man väljer vilken inriktning som passar bäst är att det som tycks vara modernt eller trendigt idag kan mycket väl ha förändrats i framtiden. Det gäller att man följer sin egna stil och väljer en husmodell som man kommer trivas med i många år framöver. 

Läs mer om våra husstilar och låt dig inspireras för att ta nästa steg i ditt husbygge!

Livssituation

Att välja den husmodell som passar dig och din familj bäst kan ofta var svårt och krävande val, därför gäller det att du växer med husmodellen. Vilket hus som passar bäst idag kanske inte stämmer överens med dina värderingar och krav om 10-20 år. Några viktiga saker att tänka på ett steg längre är:

Garage/uteplats/förvaring

Har ni behov att av ett enkel- eller dubbel garage för plats med fordon och ska det vara integrerat eller fristående? Ska det finnas ytterligare förråd eller annan typ av förvaringsutrymme? Många väljer också att anpassa husmodell efter sina behov en eventuell altan och/eller pool.

Planlösning

Planlösningen är något som såklart påverkar valet av husmodell och det beror på din familjesituation och preferenser. Det gäller att du frågar dig själv vad du vill få ut av ditt hus idag och i framtiden. Att i ett första skede bygga med en planlösning som lätt kan anpassas efter förändringar i familjesituationen, kravställningar och preferenser. Något som vi ofta rekommenderar och som kännetecknar våra husmodeller är en öppen och smart planlösning. Detta gör det lättare att i framtiden ändra rumsplaneringen om ett av barnens sovrum ska bli kontorsyta vid utflytt exempelvis.

Bardisk i modernt kök
Husmodell Houston entré

Anpassa efter dina behov

När du bygger med oss på Mantorp Hus har du som blivande husägare stort inflytande i alla de val som ska göras när valet av husmodell är gjort. Du har möjligheten att sätta din personliga touch på huset utefter dina preferenser och behov.

Exteriöra val

Vill du följa de klassiska dragen för ett svenskt hus med den stående träpanelen eller föredrar du en mer modern inriktning med en häftig putsfasad. Taktyp, belysning, dörrar eller fönster är ytterligare några av de exteriöra tillval du kan välja bland när du bygger med oss. 

Interiöra val

Har du en personlig och tydlig bild om hur ditt hus ska se ut på insidan så finns det mängder av interiöra valmöjligheter när det kommer till färgsättning av väggar, golv, köksluckor bland annat. Du föredrar kanske ett mörkare kakel i badrummet med taksittande LED-spottar. Detta och mycket mer är val du själv kan bestämma när du bygger ditt drömhus med oss.

Planlösning

Vill du göra stora förändringar eller några småjusteringar för enstaka rum? Tillsammans med våra arkitekter kan du i ett tidigt skede i planeringsfasen anpassa den färdiga planlösningen för en husmodell efter dina specifika behov.

Mantorp Hus husstilar

Att välja vilken husmodell som bäst passar dina preferenser kan såklart vara svårt. Samtliga av våra husmodeller andas både modern och klassisk stil rakt igenom där våra tillval kan styra vilken stil du föredrar ytterligare. Våra husmodeller är försedda med stora fönsterpartier för generösa ljusinsläpp vilket utstrålar en modern känsla ännu mer.

Husmodell Stockholm ljust modernt vardagsrum

Smart planlösning

Ett Mantorp Hus är alltid noga genomtänkt och rustat med en smart och öppen planlösning. Vi arbetar med smarta och öppna planlösningar eftersom det bidrar till ett flytande samband mellan sociala ytor och kök. Det skapar också en flexibilitet vid inredning och ger ett bättre ljusflöde som genomsyrar hela bostaden.

Villa med vit liggande panel - husmodell Stockholm

Går du i tankarna att köpa ett nytt hus men kan inte bestämma dig vilken husmodell som passar dig och din familj bäst? Vi på Mantorp Hus har stor erfarenhet av kunder som vill ha ett hus skräddarsytt efter just deras behov och önskemål. Därför kan du, tillsammans med vår arkitekt, designa ditt helt egna hus.

Vi hjälper dig!

Oavsett om du har tänkt ut hela köpet i den minsta detalj eller vill att vi ska vara med genom hela resan från ide till beslut så hjälper vi dig. Kontakta oss så går vi igenom våra husmodeller och diskuterar vad som skulle passa just dig och dina förutsättningar!

kontakta oss

Mantorp Hus logotyp emblem
Obligatoriska fält är markerade med *

Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy och villkor gäller.