Enplanshus i vinkel med vit putsfasad

Husets exteriör

Allt du behöver veta om husets exteriör och alla de val som finns att göra!

Så väljer du ditt hus exteriör

Många drömmer om att bygga ett helt nytt hus att sätta sin egna personliga prägel på. Det finns många sätt att gå tillväga för att förverkliga sin dröm men det kräver också en hel del planering. Vad finns det egentligen att fundera över när det kommer till husets exteriör? Vilket material ska fasaden bestå av? Vilken typ av dörrar och fönster passar in bäst? 

Här nedan berör vi allt du behöver veta när det kommer till husets exteriör och alla de val som ska göras.

Kontakta oss

Bojan Vasic Mantorp Hus

Bojan Vasic

Projektledare / Säljare

Villa med svart liggande panel - husmodell Madrid

Fasad

Det beslut som många anser ger huset sin unika känsla är valet av fasad. Som standard bygger vi våra hus i liggande eller stående träpanel, något som många svenska hus frontas av. Vill du skapa en mer modern och tidlös känsla av ditt hus finns möjligheten att välja putsfasad som tillval. 

Även fast fasaden ska utstråla en känsla och skapa ett intryck är den viktigaste uppgiften trots allt att skydda från väder och vind. Vi bygger därför alltid med noga utvalt material för att säkerställa att detta krav uppfylls.

Fönster & dörrar

Som standard i alla Mantorp Hus sitter moderna och ljusgenerösa 3-glasfönster i olika storlekar för att på bästa sätt skapa generösa ljusinsläpp samtidigt som kyla och vind stängs ute. I många av våra husmodeller sitter det stora fönsterpartier i de sällskapsytor som kräver ett optimalt ljusflöde. De tillval som finns att tillgå för fönsterpartier är färg, storlek och eventuell pröjs. 

Likt husets fönster ska dörrarna också stänga ute kyla och vind men samtidigt bjuda in med sin stil och design. Beroende på husets förutsättningar kommer det göras val för ytterdörr, balkongdörr och garageport med tillhörande ytterdörr. Som standard byggs alla dörrar i vitt med flertalet olika färger som tillval när det passar bättre. 

Ett tips från oss på Mantorp Hus är att överväga parbalkongdörr mot husets baksida för att skapa en härlig känsla samtidigt som det skapar förutsättningar för ett optimalt ljusinsläpp.

Referensbild Drottning Blankas Gata
Vit villa framsida på Knektagatan

Yttertak

Husets tak ska både vara visuellt tilltalande och funktionellt, främst med praktisk takavvattning. De typiska svenska 2-kupiga takpannorna ingår som standard i fyra olika färger: tegelröd, ljusgrå, mörkgrå och svart. Som tillval kan man välja bland platta takpannor eller en heltäckande takplåt som verkligen utstrålar en modern känsla samtidigt som funktionaliteten inte främjas. Även för dessa takpannor finns olika färger att välja mellan. 

I vårt standardsortiment för takavvattning och plåtdetaljer ingår fem olika färger så att möjligheten finns att anpassa efter det som passar husets övriga delar bäst. Plåtdetaljer, hängrännor och stuprör bidrar trots allt till den övergripande känslan av husets exteriör.

Belysning

Även när det kommer till husets exteriöra belysning krävs ett genomgående tänk av både det dekorativa och funktionella. Vad finns i trädgården eller på uteplatsen som man vill lysa upp? Kanske krävs det belysning för en betongstig eller trappa som även ska användas under dygnets mörka timmar? Något att ha i åtanke när man väljer belysning är att även när utomhussäsongen är över kan man njuta av sina upplysta trädgård även inifrån huset. 

I vårt sortiment ingår 3 olika vägglampor i tre olika färger som standard och ljusstolpar som tillval för den som vill skapa sin unika belysning. Vi levererar alltid den senaste tekniken, dels för att öka prestandan, men också för att belysningen ska ha minsta möjliga miljöpåverkan.

Bardisk i modernt kök
Vit villa baksida på Knektagatan

Trädgård

Beroende på husmodellens och tomtens förutsättningar ska man fatta ett beslut om hur man vill bygga ut sitt hus. Ska det byggas en inglasad altan, öppet trädäck med tillhörande pool eller både och? Det finns även möjligheter att utöka huset genom att bygga ett externt förråd/friggebod vid behov. Vår husmodell Berlin är ett bra exempel där det finns perfekta förutsättningar för en uteplats med tillhörande pool tack vare husets smarta vinklar som skapar ett tacksamt vindskydd. Det gäller alltså att se över sina behov och önskemål och sedan jämföra med tomtens, samt husets förutsättningar.

Standard- & tillvalskatalog

Vill du veta mer om alla de standard och tillval som finns att tillgå när du bygger hus med oss på Mantorp Hus? Läs gärna våra digitala Standard- och tillvalskatalog eller kontakta oss direkt och inled din resa mot drömhuset!

kontakta oss

Mantorp Hus logotyp emblem
Obligatoriska fält är markerade med *

Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy och villkor gäller.