Så bygger du den perfekta uteplatsen

Vad kännetecknar en perfekt uteplats och hur får du din att sticka ut från grannens?

Förutsättningar för din uteplats

När man planerar och bygger hus är det mycket som ska tänkas på för att husets ska matcha dina förväntningar. I ett tidigt skede ska valet av tomt och husmodell göras utifrån dina preferenser och eventuella behov. Dessa val kommer ligga till grund för de förutsättningar som finns när det kommer till att bygga husets uteplats/altan. Exempelvis så är vår husmodell Berlin ritad på ett sådant sätt att den skapar ett vindskydd för den tänkta uteplatsen. 

Ska uteplatsen vara utrustad med trädäck runt en pool eller ska det finnas en inglasad altan? Här nedan berör vi allt du behöver veta när det kommer till ditt hus uteplats!

Kontakta oss

Bojan Vasic Mantorp Hus

Bojan Vasic

Projektledare / Säljare

Villa med svart liggande panel - husmodell Madrid

Öppet eller inglasat?

En altan eller uteplats går såklart att bygga i en otalig mängd olika former och storlekar beroende på diverse förutsättningar. När man bygger med oss på Mantorp Hus ingår ett tradionellt trädäck på 30 kvadratmeter som standard. Det finns såklart goda möjligheter att anpassa din altan efter särskilda önskemål och behov så att din uteplats blir precis som du vill ha det. 

När man väl har trädäcket på plats kan man välja att dela upp uteplatsen i olika “sektioner”. Har du en större uteplats kan du vilja utnyttja ytorna till olika saker. Många brukar föredra en mer öppen plats att sola på med något slags insynsskydd i form av en staketvägg, spaljé eller vindskydd. På övriga uteplatsen finns då möjligheten att bygga en inglasad del med matgrupp, soffgrupp eller liknande. Att dela upp uteplatsen på detta sätt skapar en rymligare känsla samtidigt som den går att nyttja både på de soliga och regniga dagarna. 

Ett tips från oss när du bygger hus är att ta reda på hur solen rör sig under dagen. På så sätt kan du anpassa din uteplats efter hur många soltimmar du vill komma åt.

Spetsa uteplatsen med pool

Många drömmer om att spetsa sin uteplats med pool för att kunna njuta lite extra under de varma sommardagarna. Men att bygga en pool kräver, som allt annat när det kommer till att bygga hus, god betänketid för att inte fatta förhastade beslut. Poolen ska trots allt finnas där i många år framöver. 

Beroende på vilken typ av pool du vill ha så kan det komma att krävas bygglov eller en anmälan. Ska du bygga en pool ovan mark klarar man sig oftast utan diverse tillstånd. Ska du bygga en nedgrävd pool däremot så kommer det behöva utföras schaktning eller markberedning och då kan tillstånd vara ett krav. Det är därför viktigt att ta reda på vad som gäller i just din kommun via byggnadsnämnden. 

När det kommer till val av form och storlek utav pool så gäller de att se till dina behov men också tomtens och uteplatsens förutsättningar. Grundregeln är att man såklart vill nyttja solens timmar så mycket det går samtidigt som man vill undvika buskar och träd av olika anledningar. Något man också bör ha i åtanke är att skydda barn från att falla i med någon form av staket runt poolkanterna. Mäter vattendjupet 20 centimeter eller mer så är det krav på skydd och bör därför vara med i planeringen av poolen. Ska det dessutom finnas ett heltäckande pooltak över poolen kan det komma att krävas ytterligare tillstånd från kommunen. 

Det vi erbjuder som tillval i vår standard- och tillvalsbroschyr är pooler i olika former och storlekar från Svenska Pool & Spa. Kontakta oss för att ta reda på mer hur vi bygger den perfekta drömpoolen för hela familjen.

Husmodell Houston med pool

Inredning & Belysning

En uteplats utan möblering och inredning kan många gånger kännas tråkig och inte särskilt inbjudande. Att då kunna utrusta uteplatsen med solstolar, hängmattor och en matgrupp är något som kommer öka nyttjandet markant. Det gäller att hitta rätt möbler för just dina behov och preferenser. Förutom de mest självklara utemöblerna så finns det möjligheter att skapa en unik och hemtrevlig känsla genom att inreda uteplatsen med möbler du använder i ett vanligt rum. Detta kan vara skåp, lådor, mattor eller annan detaljinredning som gör din uteplats mer levande och där du har chansen att uttrycka din stil lite extra. 

Trots det härliga ljuset som sträcker sig sent in på de svenska sommarkvällarna så ger en belyst uteplats en extra dimension av känsla. Att kunna använda sig av belysning anpassade för utomhusbruk kommer förlänga utekvällarna vid poolen extra länge, även när hösten börjar leta sig in. Tänk både praktiskt och kreativt när du väljer belysning då man ofta behöver lysa upp vissa saker mer än andra samtidigt som det ska skapa en känsla. Ett tips från oss är att hänga en ljusslinga runt ditt poolräcke, perfekt för det härliga kvällsdoppet. 

Glöm inte att låta din uteplats grönska med olika växter. För att ytterligare inreda din altan och få den mer levande kan växter och grönt gör en otrolig skillnad. Blanda högre växter med olika blommor i blomlåda eller krukor, och varför inte plantera klätterväxter på väggarna runt den inglasade matgruppen. Det är endast fantasin som sätter gränserna.

Mantorp Hus husstilar

Att välja vilken husmodell som bäst passar dina preferenser kan såklart vara svårt. Samtliga av våra husmodeller andas både modern och klassisk stil rakt igenom där våra tillval kan styra vilken stil du föredrar ytterligare. Våra husmodeller är försedda med stora fönsterpartier för generösa ljusinsläpp vilket utstrålar en modern känsla ännu mer.

Husmodell Stockholm ljust modernt vardagsrum

Smart planlösning

Ett Mantorp Hus är alltid noga genomtänkt och rustat med en smart och öppen planlösning. Vi arbetar med smarta och öppna planlösningar eftersom det bidrar till ett flytande samband mellan sociala ytor och kök. Det skapar också en flexibilitet vid inredning och ger ett bättre ljusflöde som genomsyrar hela bostaden.

Villa med vit liggande panel - husmodell Stockholm

Går du i tankarna att köpa ett nytt hus men kan inte bestämma dig vilken husmodell som passar dig och din familj bäst? Vi på Mantorp Hus har stor erfarenhet av kunder som vill ha ett hus skräddarsytt efter just deras behov och önskemål. Därför kan du, tillsammans med vår arkitekt, designa ditt helt egna hus.

kontakta oss

Mantorp Hus logotyp emblem
Obligatoriska fält är markerade med *

Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy och villkor gäller.